2022-02-24 13:33:52• hírek • Szatmár.ro

Ilyés Gyula: Az építőanyag- és az energiaárak emelkedése bizonytalanná teszi a beruházások ütemét

Alapvetően nincs rossz helyzetben Vetés község, sőt, számos beruházást készített elő az idei esztendőre az Ilyés Gyula polgármester által vezetett helyi önkormányzat, viszont az egyre dráguló építőanyag- és energiaárak miatt számos beruházás átszervezésére, esetleges halasztására fog kényszerülni a község.

A tavalyi év alapvetően jól sikerült, de számos tekintetben egyáltalán nem volt könnyű – magyarázta szerkesztőségünknek Ilyés Gyula. „A beruházások tekintetében elégedettek lehetünk, de ha a szervezés, a működés, a problémák és a járvány szempontjából nézzük, akkor egy nagyon rossz évnek mondható a tavalyi, de úgy néz ki, nem kezdjük jobban az idei évet sem: tavaly már volt egy hatalmas áremelkedés az építkezési anyagok tekintetében, ami az önkormányzatok számára nagyon sok problémát generált. A beruházások tekintetében nem volt könnyű számolni, mindent újra kellett értékelni. Aztán következett az év végi energiaár-emelkedés, amely a költségvetés szempontjából a tavalyi évet ugyan nem érintette, de az idei esztendőben megérezzük a hatását. A tanintézményeknél például már az év első másfél hónapjában is megugrottak az energiaszámlák, de végeredményben ez az egész évre hatással lesz. Ugyanakkor számítunk az építkezési anyagok árának további növekedésére is: már az aszfaltozó cégek bejelentették, hogy a hatalmas gázáremelés miatt az aszfalt ára is drágulni fog (ugyanis az aszfaltkeverő gépek is nagyon sok gázt használnak).”

Ez Vetés község számára azért lényeges, mert rendelkeznek egy kész, kilicitált szerződéssel Vetés és Óvári utcáinak modernizálására, aminek a költségei az előzetesen számoltakhoz képest biztosan drágulni fognak. „Nehéz előre lépni, mert nem tudjuk, hogy milyen összegekkel számoljunk, de abban biztosak vagyunk, hogy jóval drágább lesz, mint amit az előzetes tervekben leírtunk. Elég nagy bizonytalanságban vagyunk e tekintetben” – tette hozzá a polgármester.



Befejeződött az ivóvíz- és szennyvízhálózat kiépítése

Tavaly befejeződött a község három településből kettőben, Óváriban és Vetésben a teljes ivóvíz- és csatornahálózat kiépítése. Ennek nagy része már megvolt a korábbi évekből, de voltak még olyan utcák és utcavégek, ahol bővítésre volt szükség. „Ezt még nem tudtuk teljes egészében kifizetni a tavaly, ezért az átvételre sem került sor, de az új költségvetésnek köszönhetően ez egy hónapon belül megoldódik. Ennek a beruházásnak köszönhetően elmondhatjuk, hogy ezen a két településen teljes mértékben le vagyunk fedve ezzel a két szolgáltatással. De nem csak ezekkel, hiszen most fejeződik be a teljes gázhálózat kiépítése is, úgyhogy egy-két hónapon belül azzal is készen leszünk. A tavalyelőtt befejeződött a közvilágítás teljes modernizálása is, illetve az utcák nagy része, közel vagyunk ahhoz, hogy e két település teljes infrastruktúrájával készen legyünk.”

Ami Decebal települést illeti, a közvilágítás modernizálása, a földgáz bevezetése teljes egészében megvan ott is, ősszel pedig végre aláírásra került az oly sok éve várt ivóvíz- és szennyvízhálózat kiépítésének szerződése. Ilyés szerint a beruházás hamarosan elkezdődik, a kivitelező hozzálát a munkához, amint azt az idő megengedi. Ez a munkálat 2 éven át fog zajlani, finanszírozásra pedig az Apaserven keresztül kerül majd sor, európai uniós forrásokból. A decebali infrastruktúra kapcsán a polgármester hozzátette, elkészültek az utcák modernizálásának tervei is, de természetesen ennek kivitelezésével csak az ivóvíz- és szennyvízhálózatok kiépítése után tudnak majd foglalkozni.

„Ha statisztikailag szemléljük a dolgokat, jól állunk, viszont per pillanat szó szerint mindennel állunk, mert az új költségvetésben egyrészt csak részben tudjuk finanszírozni a fent említett vetési és óvári nagy utcamodernizálási beruházást, illetve várjuk az Anghel Saligny programot, mert ott is pályáztunk. Ha ott aláírják, akkor lesz egy több millió lejes támogatásunk erre. De mindemellett marad a nagy bizonytalanság az árak szempontjából, hiszen a pályázatokban minden egyes ár fix, bármilyen változás és ezáltal többletköltség merül fel, az mind az önkormányzat büdzséjét fogja terhelni” – mutatott rá az elöljáró.



Nem az a kérdés, hogy sikerül-e mindent megcsinálni, inkább az, hogy mekkora csúszással

„Az nem kérdés, hogy megcsináljuk az eltervezett beruházásokat, csak az, hogy milyen ritmusban fog sikerülni. Az, amit elképzeltünk az idei évre, az valószínűleg, két, de akár hároméves időszakra fog elnyúlni. Illetve azt sem tudjuk, hogy a most rendelkezésünkre álló pénz elég lesz-e olyan munkálatokra, amelyek szükségesek: a kövesutak karbantartására mindig kell költeni pénzt, a tél tönkre tette sok helyen. De a tavaly létrehozott zöldövezetek karbantartása szintén nem kevés pénz, de nem látjuk előre az iskolák fűtési költségeit sem, ami szintén bizonytalanná teszi az e célokra jóváhagyott fűtési költségeket is. Valószínűleg fognak még érni bennünket meglepetése ilyen tekintetben az idei évben” – vélekedik Ilyés.

Elmondása szerint döntéseket fog kelleni hozni annak tekintetében, hogy mi lesz az, amit ebben az évben végig lehet vinni, és melyek lesznek azok a beruházások, amelyeket kénytelenek lesznek hanyagolni.

„Sokkal simábban képzeltük el a dolgokat, hiszen volt egy stratégiánk, egy elképzelésünk, miszerint a jövő év végéig elkészülne Vetés és Óvári infrastruktúrája, illetve Decebalon is jóval előbbre leszünk haladva, ami egy szép fináléja lett volna az elmúlt évek munkájában. De egyelőre ez így nem fog működni. El fog kelleni tolni dolgokat. Mindezek ellenére azt mondom, jól állunk, hiszen minden elő van készítve ahhoz, hogy dolgozzunk: nem kell a fejünket a tervezésen törjük. A baj egyszerűen az, hogy nem tudjuk mennyibe fog kerülni ez az egész, így biztonságosan lépkedni is sokkal nehezebb.” – zárta a beszélgetést a polgármester.  





Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: